Autor: Oliwia Bielik
Wege-frykadelki są świetnym pomysłem na danie wegetariańskie. Są one szczególnie polecane przy niedokrwistości z niedoboru żelaza.
Składniki na 4 porcje:
- 1 czerwona papryka,
- 1 marchew,
- 100g selera korzeniowego,
- 1 czerwona cebula,
- 1 cukinia,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka papryki w proszku (słodkiej),
- 250ml bulionu warzywnego,
- 100g kaszy jaglanej,
- 1 jajko "zerówka",
- 3-4 łyżki bułki tartej,
- 2-3 łyżki mąki,
- 50g klarowanego masła,
- sól, pieprz.
Propozycja przygotowania:
- Paprykę przepołów, usuń gniazdo nasienne i opłukaj ją.
- Obierz marchew, seler, cebulę, a cukinię umyj.
- Wszystkie warzywa pokrój w małą kostkę i razem wrzuć na patelnię z gorącą oliwą. Podsmażaj ok. 6 minut, w trakcie dopraw solą, pieprzem i papryką. Odstaw na bok.
- Zagotuj bulion, wsyp kaszę jaglaną i gotuj na średnim ogniu bez przykrycia ok. 10 min – aż kasza wchłonie całą wodę.
- Pod koniec gotowania mieszaj.
- Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
- Teraz do kaszy dodaj roztrzepane jajko, bułkę tartą, mąkę, smażone warzywa i dobrze wyrób.
- Masę dosmaczamy solą i pieprzem.
- Zwilżonymi wodą rękami uformuj krągłe frykadelki o grubości ok. 2 cm.
- Klarowane masło należy roztopić na patelni i smażyć frykadelki z każdej strony ok. 5 minut.