Danie jest syte oraz szybkie w przygotowaniu. Dzięki zawartości pomidorów dostarcza potasu, kasza gryczana zapewnia podaż węglowodanów złożonych a filet z indyka białka, bez dodatkowych tłuszczy nasyconych.
Składniki:
- Kawałek filetu z piersi indyka bez skóry, 100g (84 kcal).
- 5 łyżek kaszy gryczanej surowej, 60g (202 kcal).
- Dwa duże pomidory, 300g (45 kcal).
- Mała główka posiekanej zielonej papryki, 100g (18 kcal).
- Pół posiekanej cebuli, 60g (18 kcal).
- Łyżka oleju rzepakowego, 15g (133 kcal).
- Przyprawy: oregano, majeranek, tymianek, kurkuma, pieprz czarny, odrobina soli.
Propozycja przygotowania:
- Ugotować kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie- około pół łyżeczki na 120ml wody.
- Pierś z indyka udusić z cebulą a następnie w naczyniu rozdrobnić na mniejsze kawałki np. łyżką, dodać pomidory (sparzone i przeciśnięte przez sitko wg naszego zamiennika).
- Przyprawić i przed podaniem dodać świeżą paprykę.