Jest to bogatsza i zdrowsza wersja tradycyjnych amerykańskich pancakes’ów, z wiórkami i mlekiem kokosowym w środku. W połączeniu z melasą karobową mają niepowtarzalny smak.
Składniki:
- Mąka kokosowa – 0,5 szklanki - 120g (411 kcal).
- Maślanka – 1/4 szklanki - 60g (27 kcal).
- Mleko kokosowe – 1/4 szklanki - 60g (137 kcal).
- Jajko - 1 szt - 60g (78 kcal).
- Sól - szczypta.
- Proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki - 4g (1 kcal).
- Wiórki kokosowe - 1/3 szklanki - 40g (279 kcal).
- Melasa z karobu – 1 łyżka - 12g (36 kcal) – opcjonalnie, do podania.
Propozycja przygotowania:
- W dwóch miskach osobno wymieszać suche (mąkę kokosową, sól, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe) i mokre składniki (maślankę, mleko kokosowe i jajko).
- Połączyć obie grupy składników.
- Gotowe ciasto nakładać na rozgrzaną patelnię teflonową (smażyć bez tłuszczu).
- Smażyć na złoto z obu stron (ok 2 minuty na każdą stronę).
Propozycja podania:
Pancakes można polać łyżką melasy z karobu lub dosłodzić stewią.