Tradycyjne śniadanie, dodające energii na cały dzień. Odpowiedni dobór składników, zgodny z piramidą zdrowia, zapewnia posiłek pełnowartościowy, bogaty w składniki odżywcze. Możliwość dodawania dowolnych owoców powoduje, że popularna owsianka może każdego dnia smakować inaczej i nigdy się nie nudzi. W celu obniżenia wartości odżywczej posiłku można zastosować mleko 2%.
Składniki:
- Płatki owsiane, 5 łyżek - 50g (148 kcal).
- Mleko 3,2%, 1 szklanka - 230g (125 kcal).
- Jabłko, 1 szt. - 200g (104 kcal).
- Miód, 1/2łyżki - 10g (32 kcal).
Propozycja podania - wersja pierwsza:
Płatki owsiane podprażyć lekko na rozgrzanej, teflonowej patelni na złoty kolor dzięki czemu nabiorą orzechowego smaku. Mleko zagotować i dodać podprażone płatki oraz miód. Gotować na małym ogniu przykryte pokrywką około 15 min.
Propozycja podania - wersja druga:
Owsiankę można wzbogacić o przyprawy lub inne dodatki takie jak nasiona, pestki, orzechy, rodzynki. Mleko można zastąpić mlekiem roślinnym. Płatki można podprażyć, zalać zimnym mlekiem i postawić na noc. Wówczas z samego rana owsianka będzie już gotowa, wystarczy ją tylko podgrzać.