Jesteś zainteresowany specjalistycznymi poradami dietetycznymi, ale nie wiesz jak one wyglądają? Dziś możesz sprawdzić, w jaki sposób dietetycy redagują swoje wskazówki. Bezpłatnie udostępniamy przykładowy jadłospis spełniający kryteria zdrowego odżywiania. Menu przygotowano w wersji tradycyjnej oraz wegetariańskiej.
Więcej informacji i wskazówek o abonamencie dietapacjenta.pl przeczytasz tutaj!
Jadłospis I
Autor: Marta Stolarczyk
Dzień 1
Śniadanie Płatki owsiane w jogurcie z czekoladą i pomarańczą. Kawa z mlekiem 2% lub herbata bez cukru |
||
Składniki:
Wskazówka: Płatki zaparzyć wrzątkiem.
|
Wartość odżywcza:
|
|
Drugie śniadanie Bułka graham z polędwicą, sałatą, papryką i ogórkiem świeżym |
||
Składniki:
|
Wartość odżywcza:
|
|
Obiad Duszona w ziołach pierś z indyka z ziemniakami, surówka z marchwi i kapusty kiszonej |
||
Składniki:
Wskazówka: Mięso zamarynować w oleju rzepakowym i przyprawach, następnie na rozgrzanym naczyniu „obsmażyć” z dwóch stron i przykryć pokrywką, dusząc mięso w razie potrzeby podlać odrobiną wody. Olej słonecznikowy dodać do gotowej surówki z marchwi i kiszonej kapusty.
|
Wartość odżywcza:
|
|
Podwieczorek Truskawkowy deser z kaszy manny z orzechami |
||
Składniki:
Wskazówka: Truskawki dodać do gotowanej kaszy manny, podgrzewać mieszając do rozmrożenia. Miodem osłodzić deser bądź dodać do herbaty bezpośrednio przed spożyciem.
|
Wartość odżywcza:
|
|
Kolacja Makaron w brokułach z serem feta i suszonymi pomidorami |
||
Składniki:
Wskazówka: Makaron i brokuł ugotować osobno, połączyć z posiekanymi pomidorami i serem, dokładnie wymieszać. Doprawić czosnkiem, pieprzem ziołowym oraz odrobiną soli. |
Wartość odżywcza:
|
Dzień 2
Śniadanie Kanapki z pastą i warzywami. Herbata bądź kawa bez cukru |
||
Składniki:
Wskazówka: Kanapki doprawić pieprzem ziołowym. |
Wartość odżywcza:
|
|
Drugie śniadanie Jogurt naturalny z dodatkami. Sok z czarnej porzeczki |
||
Składniki:
Wskazówka: Kiwi dodać pokrojone/ zblendowane bezpośrednio przed spożyciem tak jak otręby, które dzięki temu zachowają chrupkość.
|
Wartość odżywcza:
|
|
Obiad Duszony schab z surówką z kapusty pekińskiej i pomidora, kasza jęczmienna |
||
Składniki:
Wskazówka: Schab rozbić bardzo cienko. Posypać pieprzem ziołowym i czosnkiem granulowanym. Obsmażyć z dwóch stron i dusić pod przykryciem z pokrojoną cebulą.
|
Wartość odżywcza:
|
|
Podwieczorek Ciasto marchewkowe i smoothie |
||
Składniki:
Wskazówka: Rozdrabniając składniki dodać wodę.
|
Wartość odżywcza:
|
|
Kolacja Ryż mleczny z jabłkami i cynamonem |
||
Składniki:
Wskazówka: Ryż ugotować na mleku, w razie potrzeby podlewając wodą. |
Wartość odżywcza:
|
Dzień 3
Śniadanie 2 pełnoziarniste tosty z ananasem |
||
Składniki:
Wskazówka: Tosty podpiec, umieścić na nich polędwicę, ananasa i posiekany ser. Ogrzewać do roztopienia się sera.
|
Wartość odżywcza:
|
|
Drugie śniadanie Jogurt z jabłkami i zbożową „wkładką” |
||
Składniki:
|
Wartość odżywcza:
|
|
Obiad Filet z dorsza po grecku z kaszą jaglaną |
||
Składniki:
Wskazówka: Do przygotowania ryby po grecku użyć marchwi, cebuli, pietruszki i selera- korzeń, oleju rzepakowego oraz odrobiny koncentratu pomidorowego 30%. Całość zagęścić mąką pszenną. |
Wartość odżywcza:
|
|
Podwieczorek Kisiel owocowy i herbatniki |
||
Składniki:
Wskazówka: Mieszankę owoców zagotować w wodzie, przyciszyć ogień i dodać mąkę „rozrobioną” w powstałym wywarze. W razie potrzeby owoce można uprzednio zblendować.
|
Wartość odżywcza:
|
|
Kolacja Kanapki z gotowanym jajkiem w polewie z sosu selerowego |
||
Składniki:
Wskazówka: Łodygę selera umieścić w rozdrabniaczu z serem. Powstałą masę umieścić na kanapkach. Do smaku doprawić pieprzem ziołowym. |
Wartość odżywcza:
|
Jadłospis II
Autor: Marta Stolarczyk
Dzień 1
Śniadanie Kasza jaglana z nektarynką i daktylami |
||
Składniki:
|
Wartość odżywcza:
|
|
Drugie śniadanie Kanapki z twarogiem i ogórkiem świeżym |
||
Składniki:
Wskazówka: Ser twarogowy rozrobić z mlekiem tworząc pastę. Doprawić pieprzem ziołowym.
|
Wartość odżywcza:
|
|
Obiad Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym |
||
Składniki:
|
Wartość odżywcza:
|
|
Podwieczorek Kisiel owocowy „domowy” i herbatniki |
||
Składniki:
|
Wartość odżywcza:
|
|
Kolacja Kanapki z łososiem wędzonym i papryką |
||
Składniki:
|
Wartość odżywcza:
|
Dzień 2
Śniadanie Omlet szpinakowy z kanapką i sałatką |
||
Składniki:
Wskazówka: Szpinak posiekać i wymieszać z masą jajeczną. Przyprawić pieprzem ziołowym wg uznania. Pomidora i sałatę skroić, dodać oliwę.
|
Wartość odżywcza:
|
|
Drugie śniadanie Płatki jaglane na mleku z rodzynkami i mandarynką |
||
Składniki:
Wskazówka: Płatki zalać mlekiem i wstawić do mikrofali. Połączyć składniki.
|
Wartość odżywcza:
|
|
Obiad Dorsz w brokułach z kaszą jaglaną |
||
Składniki:
Wskazówka: Brokuł ugotować, filet z dorsza podsmażyć z dodatkiem przypraw (np. tymianku, majeranku, pieprzu ziołowego) i dodać ugotowane warzywo. Całość dusić i przewracać rybę na drugą stronę co jakiś czas, rozdrabniając brokuł. Posiekać paprykę i dodać do gotowego dania.
|
Wartość odżywcza:
|
|
Podwieczorek Koktajl jogurtowy z bananem i nacią pietruszki |
||
Składniki:
|
Wartość odżywcza:
|
|
Kolacja Płatki żytnie na mleku z truskawkami i jabłkiem |
||
Składniki:
Wskazówka: Płatki zaparzyć mlekiem i odstawić na kilkanaście minut, dodać resztę składników. Jabłko pokroić w cząstki. |
Wartość odżywcza:
|
Dzień 3
Śniadanie Nektaryna z owsianką, wzbogaconą pestkami dyni |
||
Składniki:
|
Wartość odżywcza:
|
|
Drugie śniadanie Serek wiejski z ogórkiem i kanapką z papryką |
||
Składniki:
|
Wartość odżywcza:
|
|
Obiad Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu w sosie pomidorowym |
||
Przejdź do przepisu: przepis kulinarny na kotlety z kaszy jaglanej i przepis na sos pomidorowy.
|
Wartość odżywcza:
|
|
Podwieczorek Owocowa kasza jaglana z rodzynkami |
||
Składniki:
|
Wartość odżywcza:
|
|
Kolacja Kanapki z makrelą i sałatką |
||
Składniki:
Wskazówka: Sałatkę spożyć na kanapce bądź osobno. |
Wartość odżywcza:
|