14 kwiecień 2018
Odsłony: 300

Piramida Zdrowego Żywienia opublikowana przez Instytut Żywności i Żywienia wskazuje, że jaja powinny być spożywane równie często jak mięso czy ryby. Ile zatem możemy ich jeść w ciągu tygodnia? Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta, ale warto pochylić się nad tym zagadnieniem. Kiedy zdecydujemy się na zakup jaj, warto wiedzieć które wybierać. I czy jaja przed spożyciem należy myć?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
04 styczeń 2018
Odsłony: 380

Według WHO powinniśmy spożywać dziennie nie więcej jak 5 g soli, tymczasem przeciętny Polak zjada ponad 7 g soli w ciągu dnia! Dodajemy  ją nie tylko przy gotowaniu, ale zjadamy także z gotowymi produktami. Należą do nich wszelkiego rodzaju konserwy, wędliny, słone przekąski, zupy w proszku, zupki chińskie, dania gotowe i wiele innych.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (1 Vote)
10 kwiecień 2018
Odsłony: 271

Chemiczne dodatki do żywności uznane przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej za bezpieczne i dozwolone do użycia oznaczone są symbolem literowym E oraz kodem cyfrowym. W tabeli można wyszukać interesujący dodatek wpisując jego symbol numerowy lub nazwę.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
04 styczeń 2018
Odsłony: 508

Cukier jest podstawowym składnikiem w wielu domach – to wiemy od dawna. Ale rzadko wspomina się, że dorosła osoba zjada codziennie około 27 łyżeczek słodkiego kryształu, czyli 50 kg w ciągu roku!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
03 kwiecień 2018
Odsłony: 852

Dodatki do żywności są to substancje, które zmieniają właściwości pokarmu oraz samodzielnie nie są stosowane jako pożywienie. Są one otrzymywane z surowców pochodzenia naturalnego (np. roślinnego bądź mineralnego) lub powstają na drodze syntezy chemicznej. Substancje te dodaje się do żywności, by zmienić i poprawić jej właściwości. Zgodnie z obecnym stanem wiedzy, wszystkie stosowane dodatki do żywności są bezpieczne dla człowieka w zakresie dopuszczalnych norm ilości, a brak ryzyka dla zdrowia konsumenta musi być udowodniony.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (4 Votes)
17 wrzesień 2017
Odsłony: 536

Decyzja o przejściu na dietę wegetariańską powinna być dobrze przemyślana, a w niektórych przypadkach skonsultowana także z lekarzem lub dietetykiem. O dodatkową poradę powinny zadbać osoby leczące się z powodu chorób przewlekłych lub będące w szczególnym stanie fizjologicznym – np. ciąża. Rezygnacja z mięsa oznacza przerwanie dostawy dobrze przyswajalnego białka, a także mikro i makroelementów. Dlatego tak ważne jest odpowiednie komponowanie jadłospisu diety roślinnej i jej bilansowanie.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
19 luty 2018
Odsłony: 493

Dieta to nie tylko odchudzanie, ponieważ jej ukierunkowanie może być wielorakie. Może być redukcyjna, lub służąca zwiększeniu masy ciała. Jej celem może być również eliminacja danej grupy produktów ze względu na alergię, nietolerancję lub też nasze preferencje smakowe, czy też kulturowe. Najważniejszym aspektem ukierunkowanego modelu żywienia jest pokrycie zapotrzebowania na wszystkie składniki, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.  Możemy powiedzieć, że dietetyk lub my sami (jeśli układamy sobie dietę) jesteśmy w pewien sposób krawcami. Co się dzieje, kiedy źle tą dietę "skroimy"?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
13 sierpień 2017
Odsłony: 456

Celem piramidy żywienia jest pokazanie, ile należy spożywać poszczególnych produktów żywnościowych w ciągu dnia oraz w jakich proporcjach. Istnieje wiele tego typu piramid, które są tworzone dla różnych grup ludzi ze względu na ich wiek, stan fizjologiczny, preferencje żywieniowe lub też uprawianą aktywność fizyczną.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)


Reklama testowa
Do góry