Autor: Przemysław Zarzeczny

Pierogi "indyjskie" są ciekawą propozycją dla smakoszy tradycyjnych wyrobów mącznych. Farsz z białej ryby w połączeniu z przyprawą masala daje wspaniały smak.

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (340 g),
  • 1/2 kostka miękkiego masła (100 g),
  • 3 łyżki cukru (36 g),
  • 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany (110 g),
  • 1 jajo,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • 1 łyżeczka przyprawy tandori masala,
  • chilli do smaku,
  • pieprz czarny,
  • sól do smaku.

 

Składniki na farsz rybny:

  • 500 g filetów z białej ryby (np. dorsz),
  • duża cebula (150 g),
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • chilli,
  • pieprz czarny,
  • sól.

 

 

Propozycja przygotowania:

  1. Przygotować ciasto na pierogi.
  2. Rybę ugotować na parze lub w piecu konwekcyjnym z drobno pokrojoną cebulą i pozostałymi składnikami na farsz.
  3. Całość rozdrobnić blenderem na jednolitą masę.
  4. Wykroić z ciasta koła na pierogi.
  5. Nałożyć na wycięte koła farsz i zlepić jak tradycyjne pierogi.
  6. Pierogi ułożyć na blaszce i piec w piekarniku przez około 20 minut w 180° C.

Wskazówki dietetyczne


Typ posiłku: obiad.
Rodzaj diety: jadłospis bezmięsny.

Wartość odżywcza posiłku


Łączka wartość kaloryczna: 2778 kcal, w tym:

  • 129,3g białka,
  • 114,4g tłuszczu,
  • 301,8g węglowodanów,
  • 10,4g błonnika pokarmowego.


Reklama testowa
Do góry