Autor: Przemysław Zarzeczny

W Polsce najczęściej dostępny jest pstrąg tęczowy, hodowany w stawach rybnych. Spośród gatunków występujących dziko można wymienić pstrąga źródlanego i potokowego. Ryba ta ma chude, bladoróżowe mięso. Dostarcza największą ilość cennych kwasów omega-3 spośród ryb słodkowodnych. Pstrąg dostarcza pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne. Zawiera sporo fosforu, selenu, wapnia czy żelaza. Dostarcza wiele witamin: z grupy B, A, D i E. Mięso z pstrąga można gotować, smażyć, grillować i wędzić.

 

Wartość odżywcza

miara kuchenna   1 porcja
waga   100 g
kalorie   150 kcal
białko   23 g
tłuszcz
  6 g
węglowodany   0 g

 

Składniki mineralne i witaminy

potas (K)   448 mg   witamina B1 (tiamina)   0,2 mg
wapń (Ca)   86 mg   witamina B2 (ryboflawina)   0,1 mg
fosfor (P)   269 mg   witamina B3, PP (niacyna)   5,8 mg
magnez (Mg)   0 mg   witamina B6 (pirydoksyna)   0,3 mg
żelazo (Fe)   0,4 mg   foliany   19 µg
cynk (Zn)   0,5 mg   witamina K (naftochinon)   0 µg
miedź (Cu)   0,1 mg   witamina A (retinol)   50 IU

 

 

Wskazania

  1. Choroby sercowo - naczyniowe.
  2. Starcze zwyrodnienie plamki żółtej.


Reklama testowa
Do góry