Autor: Przemysław Zarzeczny

Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały, a przy tym ma ma niewiele kalorii. Nie sposób przecenić wartości miąższu dyni jak i samych pestek. Warzywo to obfituje w β-karoten, który jest przeciwutleniaczem i odpowiada za eliminację tzw. wolnych rodników – związków które przyczyniają się do powstawania komórek nowotworowych. Związek ten obniża także poziom złego cholesterolu we krwi. β-karoten, który przekształcany jest w witaminę A, wpływa na prawidłowe widzenie. Jego suplementacja jest szczególnie ważna dla osób ze starczym zwyrodnieniem plamki żółtej.

 

Wartość odżywcza

miara kuchenna   1 porcja
waga   100 g
kalorie   26 kcal
białko   1 g
tłuszcz
  0,1 g
węglowodany   6,5 g
błonnik pokarmowy   0,5 g

 

Składniki mineralne i witaminy

potas (K)   240 mg   witamina B1 (tiamina)   0,05 mg
wapń (Ca)   21 mg   witamina B2 (ryboflawina)   0,11 mg
fosfor (P)   44 mg   witamina B3, PP (niacyna)   0,6 mg
magnez (Mg)   12 mg   witamina B6 (pirydoksyna)   0,061 mg
żelazo (Fe)   0,8 mg   foliany   16 µg
cynk (Zn)   0,32 mg   witamina K (naftochinon)   1,1 µg
miedź (Cu)   0,1 mg   witamina C (kw. askorbinowy)   9,0 mg
        witamina A (retinol)   8513 IU

 

 



Reklama testowa
Do góry