Autor: Przemysław Zarzeczny

Koper zawiera olejki eteryczne, które ułatwiają proces trawienia przez stymulację wydzielania soku żołądkowego. Koper doskonale sprawdza się przy redukcji wzdęć. Jest bogaty w beta-karoten oraz witaminę C. Często dodaje się go do zup, ziemniaków czy ryb.

 

Wartość odżywcza

miara kuchenna   1 porcja
waga   9 g
kalorie   4 kcal
białko   0 g
tłuszcz
  0 g
węglowodany   1 g
błonnik pokarmowy   0 g

 

Składniki mineralne i witaminy

potas (K)   64,6 mg   witamina B1 (tiamina)   0 mg
wapń (Ca)   18,2 mg   witamina B2 (ryboflawina)   0 mg
fosfor (P)   5,8 mg   witamina B3, PP (niacyna)   0,1 mg
magnez (Mg)   4,8 mg   witamina B6 (pirydoksyna)   0 mg
żelazo (Fe)   0,6 mg   foliany   13,1 µg
cynk (Zn)   0,1 mg   witamina C (kw. askorbinowy)   4,7 mg
miedź (Cu)   0 mg   witamina A (retinol)   675 IU

 

 

Wskazania

  1. Wzdęcia


Reklama testowa
Do góry