Autor: Przemysław Zarzeczny

Kiwano lub inaczej ogórek kiwano charakteryzuje się skórką żółto-czerwonego koloru i miękkim, zielonym miąższem. Miąższ przypomina ten zawarty w ogórkach. Owoc należy do niskokalorycznych o małej zawartości węglowodanów i tłuszczu. Można go spożywać na surowo lub stosować jako dodatek do sałatek, deserów czy drinków.

 

Wartość odżywcza

miara kuchenna   1 porcja
waga   100 g
kalorie   34 kcal
białko   1,8 g
tłuszcz
  1,3 g
węglowodany   7,6 g

 

Składniki mineralne i witaminy

potas (K)   123 mg   witamina B1 (tiamina)   0,02 mg
wapń (Ca)   13 mg   witamina B2 (ryboflawina)   0,01 mg
fosfor (P)   37 mg   witamina B3, PP (niacyna)   0,57 mg
magnez (Mg)   40 mg   witamina B6 (pirydoksyna)   0,06 mg
żelazo (Fe)   1,13 mg   foliany   3 µg
cynk (Zn)   0,48 mg   witamina A (retinol)   147 IU
miedź (Cu)   0,02 mg   witamina C (kw. askorbinowy)   5,3 mg

 

 

Wskazania

  1. Miażdżyca
  2. Zakażenie układu moczowego

 



Reklama testowa
Do góry