Autor: Przemysław Zarzeczny

Papaja lub melonowiec właściwy charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i wieloma właściwościami. Owoc ten pochodzi prawdopodobnie z Ameryki Południowej i Środkowej. papaja jest źródłem likopenu - czerwonego barwnika z grupy karotenoidów, który jest naturalnym przeciwutleniaczem usuwającym szkodliwe wolne rodniki. Owoc może być spożywany na surowo. Można z niego robić przetwory. Owoc można wykorzystać do kandyzowania lub drinków.

 

Wartość odżywcza

miara kuchenna   1 porcja
waga   100 g
kalorie   43 kcal
białko   0,47 g
tłuszcz
  0,26 g
węglowodany   10,82 g
błonnik pokarmowy   1,7 g

 

Składniki mineralne i witaminy

potas (K)   182 mg   witamina B1 (tiamina)   0,02 mg
wapń (Ca)   20 mg   witamina B2 (ryboflawina)   0,03 mg
fosfor (P)   10 mg   witamina B3, PP (niacyna)   0,634 mg
magnez (Mg)   21 mg   witamina B6 (pirydoksyna)   0,04 mg
żelazo (Fe)   0,25 mg   foliany   37 µg
cynk (Zn)   0,08 mg   witamina K (naftochinon)   2,6 µg
miedź (Cu)   0,15 mg   witamina C (kw. askorbinowy)   60,9 mg

 

 

Wskazania

  1. Miażdżyca
  2. Nadciśnienie tętnicze
  3. Choroba nowotworowa
  4. Choroba przeziębieniowa
  5. Starcze zwyrodnienie plamki żółtej

 



Reklama testowa
Do góry