Autor: Przemysław Zarzeczny

Cytryna to żółty owoc o wyraźnym, kwaśnym smaku. Jest to doskonały dodatek do dań jak i samodzielny składnik. Sok z cytryny pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, co sprzyja odchudzaniu. Owoce bogate są w witaminę C, B i E oraz w potas, żelazo i magnez. Dojrzałe owoce mają gładką skórkę, a ich zakończenia lekko pachną. Pofałdowana skóra owocu może świadczyć o grubej skórze i małej ilości miąższu.

 

Wartość odżywcza

miara kuchenna   1 porcja
waga   100 g
kalorie   29 kcal
białko   1,1 g
tłuszcz
  0,3 g
węglowodany   9,3 g
błonnik pokarmowy   2,8 g

 

Składniki mineralne i witaminy

potas (K)   138 mg   witamina B1 (tiamina)   0,04 mg
wapń (Ca)   26 mg   witamina B2 (ryboflawina)   0,02 mg
fosfor (P)   16 mg   witamina B3, PP (niacyna)   0,1 mg
magnez (Mg)   8 mg   witamina B6 (pirydoksyna)   0,08 mg
żelazo (Fe)   0,6 mg   foliany   11 µg
cynk (Zn)   0,06 mg   witamina A (retinol)   22 IU
miedź (Cu)   0,04 mg   witamina C (kw. askorbinowy)   53 mg

 

 

Przepisy kulinarne


smażony łosoś w cytrynach




woda smakowa

   

 

 



Reklama testowa
Do góry