Autor: Przemysław Zarzeczny

Kumkwat przypomina pomarańczę, choć jest od niej mniejszy. Owoc posiada jadalną skórkę. Miąższ jest delikatny i ma lekko kwaskowy smak, który doskonale orzeźwia - zwłaszcza w upalne dni. Kumkwat nadaje się do marynowania w syropie lub alkoholu. Ponadto można wykorzystać go do przygotowania konfitur lub jako dodatek do koktajli i deserów.

 

Wartość odżywcza

miara kuchenna   1 porcja
waga   100 g
kalorie   65 kcal
białko   0,9 g
tłuszcz
  0,86 g
węglowodany   17,1 g
błonnik pokarmowy   6,5 g

 

Składniki mineralne i witaminy

potas (K)   186 mg   witamina B1 (tiamina)   0,04 mg
wapń (Ca)   62 mg   witamina B2 (ryboflawina)   0,09 mg
fosfor (P)   16 mg   witamina B3, PP (niacyna)   0,43 mg
magnez (Mg)   20 mg   witamina B6 (pirydoksyna)   0,04 mg
żelazo (Fe)   0,86 mg   foliany   17 µg
cynk (Zn)   0,17 mg   witamina A (retinol)   290 IU
miedź (Cu)   0,01 mg   witamina C (kw. askorbinowy)   43,9 mg

 

 

Wskazania

  1. Miażdżyca
  2. Choroba przeziębieniowa


Reklama testowa
Do góry