Autor: Przemysław Zarzeczny

Słodkie ziemniaki, czy bataty to warzywo pochodzące z Ameryki Środkowej. Istnieje wiele odmian batatów, które charakteryzują się różnym kolorem skórki: od czerwonego przez fioletowy i żółty do białego. Bataty można spożywać po ugotowaniu lub upieczeniu. Służą do wyrobu mąki, płatków, skrobi czy alkoholu.

 

Wartość odżywcza

miara kuchenna   1 porcja
waga   100 g
kalorie   59 kcal
białko   4 g
tłuszcz
  0,05 g
węglowodany   6,4 g
błonnik pokarmowy   3 g

 

Składniki mineralne i witaminy

potas (K)   337 mg   witamina B1 (tiamina)   0,078 mg
wapń (Ca)   30 mg   witamina B2 (ryboflawina)   0,061 mg
fosfor (P)   47 mg   witamina B3, PP (niacyna)   0,56 mg
magnez (Mg)   25 mg   witamina B6 (pirydoksyna)   0,21 mg
żelazo (Fe)   0,61 mg   foliany   11 µg
cynk (Zn)   0,3 mg   witamina E (tokoferol)   0,26 mg
miedź (Cu)   0,15 mg   witamina C (kw. askorbinowy)   2,4 mg
        witamina A (retinol)   14 187 IU

 

 

Wskazania

  1. Cukrzyca
  2. Choroby nowotworowe
  3. Choroby oczu

 

 

Przepisy kulinarne


bataty z sosem czosnkowym



 

   


Reklama testowa
Do góry