Autor: Przemysław Zarzeczny

Bulwy manioku mają brązową skórkę, a w środku są koloru białego lub żółtego. Stanowią one odpowiednik ziemniaka w strefie klimatu umiarkowanego. Są jadalne po ugotowaniu. Z manioku wytwarza się mąkę - tzw. tapiokę. Mąki tej używa się do przygotowania różnych potraw, a także do wyrobu alkoholu.

 

Wartość odżywcza

miara kuchenna   1 porcja
waga   100 g
kalorie   155 kcal
białko   1,4 g
tłuszcz
  0,4 g
węglowodany   38,1 g
sacharoza   1,7 g
błonnik pokarmowy   1,8 g

 

Składniki mineralne i witaminy

potas (K)   400 mg   witamina B1 (tiamina)   0,1 mg
wapń (Ca)   40 mg   witamina B2 (ryboflawina)   0,1 mg
fosfor (P)   42 mg   witamina B3, PP (niacyna)   1,0 mg
magnez (Mg)   66 mg   witamina B6 (pirydoksyna)   0,2 mg
żelazo (Fe)   1,4 mg   foliany   24,2 µg
cynk (Zn)   0,3 mg   witamina K (farnochinon)   40 µg
miedź (Cu)   0,2 mg   witamina C (kw. askorbinowy)   34 mg

 

 



Reklama testowa
Do góry