Autor: Monika Wiącek

Jest to olej produkowany z nasion rzepaku. Podobnie jak oliwa  z oliwek jest bogaty w kwasy jednonienasycone obniżające stężenie frakcji LDL cholesterolu. Jest olejem, który wyróżnia się jedną z najmniejszych ilości kwasów nasyconych. Charakteryzuje się niskim stosunkiem kwasów Omega 6 : Omega 3, co korzystnie wpływa na niwelowanie ryzyka chorób między innymi nowotworowych i niedokrwiennej choroby serca.

 

Wartość odżywcza

miara kuchenna   1 łyżeczka
waga   10 g
kalorie   88,4 kcal
białko   0 g
tłuszcz
  10 g
węglowodany   0 g

 

Składniki mineralne i witaminy

miedź (Cu)   0,004 mg   witamina E (tokoferol)   1,19 mg

 

 

Przepisy kulinarne

 bananowiec

 

 

 halibut z kaszą jęczmienną
 

 zupa orientalna


Reklama testowa
Do góry