Autor: Przemysław Zarzeczny

Kraby to bogate źródło składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i witamin z grupy B. Mięso z kraba można gotować i smażyć. Jest doskonałym dodatkiem do zup, sałatek, sosów czy kremów. Popularne są paluszki krabowe. Kraby można faszerować.

 

Wartość odżywcza

miara kuchenna   1 porcja
waga   100 g
kalorie   90 kcal
białko   7,9 g
tłuszcz
  1,5g
cholesterol   55 mg
węglowodany   0,4 g

 

Składniki mineralne i witaminy

potas (K)   200 mg   witamina B1 (tiamina)   0,1 mg
wapń (Ca)   33 mg   witamina B2 (ryboflawina)   0,2 mg
fosfor (P)   128 mg   witamina B3, PP (niacyna)   2,9 mg
magnez (Mg)   63 mg   witamina B6 (pirydoksyna)   0,4 mg
żelazo (Fe)   2,9 mg   witamina B12 (kobalamina)   0,2 mcg
cynk (Zn)   3,6 mg   foliany   10,4 mcg
miedź (Cu)   0,6 mg   witamina A (retinol)   173 IU


Reklama testowa
Do góry