Autor: Przemysław Zarzeczny

Miecznik lub inaczej włócznik to ryba strefy umiarkowanej i tropikalnej. Cechą charakterystyczną ryby jest górna szczęka przekształcona w długi wyrostek o kształcie miecza. Dorosły osobnik nie posiada zębów ani łusek. Miecznika można smażyć, grillować i piec. Jego mięso dostarcza wiele składników mineralnych i witamin, szczególnie witaminy D.

 

Wartość odżywcza

miara kuchenna   1 porcja
waga   100 g
kalorie   122 kcal
białko   23 g
tłuszcz
  4,1 g
cholesterol   78 mg
węglowodany   0,5 g

 

Składniki mineralne i witaminy

potas (K)   369 mg   witamina B1 (tiamina)   0 mg
wapń (Ca)   6,0 mg   witamina B2 (ryboflawina)   0,1 mg
fosfor (P)   337 mg   witamina B3, PP (niacyna)   11,8 mg
magnez (Mg)   34 mg   witamina B6 (pirydoksyna)   0,4 mg
żelazo (Fe)   1,0 mg   witamina B12 (kobalamina)   2,0 mcg
cynk (Zn)   1,5 mg   foliany   2,0 mcg
miedź (Cu)   0,2 mg   witamina A (retinol)   137 IU
        witamina D (cholekalcyferol)   656 IU


Reklama testowa
Do góry