Autor: Przemysław Zarzeczny

Skorupiaki o spłaszczonym kształcie ciała, osiągają do 10 cm długości. Kolor pancerza zależy od gatunku: może być szary, różowy lub czerwony. U krewetek jadalny jest tułów - głowa i pancerz są usuwane przed spożyciem. Można je jeść surowe lub przetworzone: w zalewie, mrożone, puszkowane. Krewetki można smażyć lub gotować.

 

Wartość odżywcza

miara kuchenna   1 porcja
waga   100 g
kalorie   106 kcal
białko   21 g
tłuszcz
  1 g
cholesterol   195 mg
węglowodany   0 g

 

Składniki mineralne i witaminy

potas (K)   182 mg   witamina B1 (tiamina)   0 mg
wapń (Ca)   39 mg   witamina B2 (ryboflawina)   0 mg
fosfor (P)   137 mg   witamina B3, PP (niacyna)   2,6 mg
magnez (Mg)   34 mg   witamina B6 (pirydoksyna)   0,1 mg
żelazo (Fe)   3,1 mg   witamina B12 (kobalamina)   1,5 mcg
cynk (Zn)   1,6 mg   foliany   4 mcg
miedź (Cu)   0,2 mg   witamina A (retinol)   225 IU
        witamina C (kw. askorbinowy)   2,2 mg


Reklama testowa
Do góry