Autor: Przemysław Zarzeczny

Langustynki zaliczane są do największych krewetek. Ich inna nazwa to homarce. Mają wydłużone, wąskie ciało o pomarańczowo-czerwonym kolorze oraz trzy pary szczypiec. Homarce mogą być spożywane na zimno i na ciepło, mogą być podawane w postaci przystawki lub jako dodatek do sałatek. Nadają się do smażenia, pieczenia i grillowania. Jadalny jest tylko ogon.
Langustynki należy gotować w skorupkach w osolonej wodzie przez około 10 minut. Przygotowane mięso obiera się ze skorupek.

 

Wartość odżywcza

miara kuchenna   1 porcja
waga   100 g
kalorie   77 kcal
białko   16 g
tłuszcz
  1,1 g
cholesterol   114 mg
węglowodany   1,3 g

 

Składniki mineralne i witaminy

potas (K)   302 mg   witamina B1 (tiamina)   0,1 mg
wapń (Ca)   27 mg   witamina B2 (ryboflawina)   0,08 mg
fosfor (P)   256 mg   witamina B3, PP (niacyna)   2,2 mg
magnez (Mg)   27 mg   witamina B6 (pirydoksyna)   0,1 mg
żelazo (Fe)   0,8 mg   witamina B12 (kobalamina)   2 µg
cynk (Zn)   1,3 mg   foliany   37 µg
miedź (Cu)   0,4 mg   witamina A (retinol)   70 µg
        witamina C (kw. askorbinowy)   2,8 mg
        witamina D (cholekalcyferol)   151 µg


Reklama testowa
Do góry