Autor: Przemysław Zarzeczny

Karczochy ceni się za bogactwo cynaryny i inuliny - substancji, które wspomagają prace układu pokarmowego oraz stymulują metabolizm organizmu. Jest to warzywo, które szczególnie polecane jest w diecie redukcyjnej. Warzywa te zawierają duże ilości witamin z grupy B, które dobrze wpływają na czynność układu nerwowego.
Karczochy  można spożywać po ugotowaniu, usmażeniu lub pieczeniu. Można je konserwować w puszkach.

 

Wartość odżywcza

miara kuchenna   1 porcja
waga   100 g
kalorie   47 kcal
białko   3,3 g
tłuszcz
  0,15 g
węglowodany   10,5 g
błonnik pokarmowy   5,4 g

 

Składniki mineralne i witaminy

potas (K)   370 mg   witamina B1 (tiamina)   0,07 mg
wapń (Ca)   45 mg   witamina B2 (ryboflawina)   0,06 mg
fosfor (P)   91 mg   witamina B3, PP (niacyna)   1,05 mg
magnez (Mg)   60 mg   witamina B6 (pirydoksyna)   0,12 mg
żelazo (Fe)   1,29 mg   foliany   69 µg
cynk (Zn)   0,48 mg   witamina A (retinol)   13 IU
miedź (Cu)   0,23 mg   witamina C (kw. askorbinowy)   43 mg

 

 

Wskazania

  1. Zespół jelita drażliwego
  2. Cukrzyca
  3. Trądzik
  4. Choroby nowotworowe
  5. Dieta redukcyjna


Reklama testowa
Do góry