Autor: Przemysław Zarzeczny
Kasztany jadalne to orzechy pożywne i lekkostrawne. Zawierają stosunkowo mało tłuszczu w porównaniu z innymi orzechami, dlatego mogą być wykorzystywane w diecie redukcyjnej. Kasztany jadalne najbardziej znane są pod postacią pieczonych orzechów.
Kasztany można spożywać na surowo, kiedy są świeże. gdy wyschną można je upiec lub zrobić z nich kompot. Na Węgrzech i Słowacji popularna jest masa kasztanowa, a w Niemczech zupa kasztanowa.
Wartość odżywcza
miara kuchenna | 1 porcja |
|
waga | 100 g | |
kalorie | 224 kcal | |
białko | 4,2 g | |
tłuszcz |
2,26 g | |
węglowodany | 49,1 g | |
błonnik pokarmowy | 8,1 g |
Składniki mineralne i witaminy
potas (K) | 518 mg | witamina B1 (tiamina) | 0,24 mg | |||
wapń (Ca) | 27 mg | witamina B2 (ryboflawina) | 0,17 mg | |||
fosfor (P) | 93 mg | witamina B3, PP (niacyna) | 1,18 mg | |||
magnez (Mg) | 0,95 mg | witamina B6 (pirydoksyna) | 0,38 mg | |||
żelazo (Fe) | 1,0 mg | foliany | 62 µg | |||
cynk (Zn) | 0,52 mg | witamina A (retinol) | 28 IU |
|||
miedź (Cu) | 0,45 mg | witamina C (kw. askorbinowy) | 43 mg |