Autor: Przemysław Zarzeczny

Kasztany jadalne to orzechy pożywne i lekkostrawne. Zawierają stosunkowo mało tłuszczu w porównaniu z innymi orzechami, dlatego mogą być wykorzystywane w diecie redukcyjnej. Kasztany jadalne najbardziej znane są pod postacią pieczonych orzechów.
Kasztany można spożywać na surowo, kiedy są świeże. gdy wyschną można je upiec lub zrobić z nich kompot. Na Węgrzech i Słowacji popularna jest masa kasztanowa, a w Niemczech zupa kasztanowa.

 

Wartość odżywcza

miara kuchenna   1 porcja
waga   100 g
kalorie   224 kcal
białko   4,2 g
tłuszcz
  2,26 g
węglowodany   49,1 g
błonnik pokarmowy   8,1 g

 

Składniki mineralne i witaminy

potas (K)   518 mg   witamina B1 (tiamina)   0,24 mg
wapń (Ca)   27 mg   witamina B2 (ryboflawina)   0,17 mg
fosfor (P)   93 mg   witamina B3, PP (niacyna)   1,18 mg
magnez (Mg)   0,95 mg   witamina B6 (pirydoksyna)   0,38 mg
żelazo (Fe)   1,0 mg   foliany   62 µg
cynk (Zn)   0,52 mg   witamina A (retinol)   28 IU
miedź (Cu)   0,45 mg   witamina C (kw. askorbinowy)   43 mg

 

 

Wskazania

  1. Bóle głowy
  2. Choroby trzustki
  3. Choroba trzewna


Reklama testowa
Do góry