Autor: Przemysław Zarzeczny

Kalafior to roślina, której mięsisty kwiatostan jest jadalny. Świeże warzywo jest białe, bez przebarwień, a liście są zielone i sprężyste. Kalafior zawiera duże ilości potasu, magnezu czy manganu. Podobnie znajdziemy w nim wiele witamin, w tym witaminy grupy B, witaminę C czy K1. Kalafior jest rośliną, która nie powoduje uczulenia, dlatego jest polecany osobom z licznymi alergiami pokarmowymi.
Świeżego kalafiora należy przechowywać w lodówce. Warzywo podzielone na małe różyczki może być mrożone i przechowywane do kilku miesięcy.

 

Wartość odżywcza

miara kuchenna   1 porcja
waga   100 g
kalorie   25 kcal
białko   1,9 g
tłuszcz
  0,3 g
węglowodany   5,0 g
błonnik pokarmowy   2,0 g

 

Składniki mineralne i witaminy

potas (K)   300 mg   witamina B1 (tiamina)   0,05 mg
wapń (Ca)   22 mg   witamina B2 (ryboflawina)   0,06 mg
fosfor (P)   45 mg   witamina B3, PP (niacyna)   0,5 mg
magnez (Mg)   15 mg   witamina B6 (pirydoksyna)   0,18 mg
żelazo (Fe)   0,42 mg   foliany   57 µg
cynk (Zn)   0,28 mg   witamina E (tokoferol)   0,08 mg
miedź (Cu)   0,04 mg   witamina C (kw. askorbinowy)   48,0 mg

 

 

Wskazania

  1. Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
  2. Reumatoidalne zapalenie stawów
  3. Zaburzenia gospodarki węglowodanowej

 

Przeciwwskazania

  1. Choroby tarczycy

 

Przepisy kulinarne


łosoś z ryżem i warzywami




mintaj z warzywami

 
curry soczewicowo-warzywne


Reklama testowa
Do góry