Autor: Przemysław Zarzeczny

Mango to owoc okrągły o wielobarwnej, miękkiej skórce. Owoc należy do produktów średniokalorycznych. Jest bogatym źródłem witamin oraz minerałów. Dostarcza organizmowi dużo błonnika. Bogate wartości odżywcze mango sprawiły, że owoc ten dołączył do grona najbardziej pożywnych produktów świata. Jest chętnie wykorzystywany w kuchni.
Owoc ten można spożywać zarówno na surowo jak i po przetworzeniu. Może być samodzielną przekąską w całości lub postaci soki. Chętnie jest wykorzystywany jako dodatek do budyniów, galaretek i innych deserów. Mango to także doskonały dodatek do mięs, sosów i owoców morza.

 

Wartość odżywcza

miara kuchenna   1 porcja
waga   100 g
kalorie   65 kcal
białko   0,83g
tłuszcz
  0,38 g
węglowodany   15 g
błonnik pokarmowy   1,6 g

 

Składniki mineralne i witaminy

potas (K)   168 mg   witamina B1 (tiamina)   0,03 mg
wapń (Ca)   11 mg   witamina B2 (ryboflawina)   0,04 mg
fosfor (P)   15 mg   witamina B3, PP (niacyna)   0,67 mg
magnez (Mg)   10 mg   witamina B6 (pirydoksyna)   0,12 mg
żelazo (Fe)   0,16 mg   foliany   43 µg
cynk (Zn)   0,09 mg   witamina A (retinol)   1082 IU
miedź (Cu)   0,1 mg   witamina C (kw. askorbinowy)   36,4 mg
        witamina E (tokoferol)   0,9 mg

 

 

Wskazania

  1. Łuszczyca
  2. Zaparcia

 

Przepisy kulinarne


sałatka z awokado, pomarańczy i mango




domowy jogurt owocowy

 
 


Reklama testowa
Do góry