Autor: Przemysław Zarzeczny

Domowe kakao z cynamonem, idealna propozycja rozgrzewającego napoju na chłodne wieczory.

 

Składniki:

  • 1 szklanka mleka 2,0% tłuszczu, 250g (128 kcal),
  • 1 łyżka kakao, 10g (45 kcal),
  • 1 łyżeczka ksylitolu, 7g (17 kcal),
  • szczypta cynamonu, 1g (2 kcal).

 

 

Propozycja przygotowania:

  1. Mleko gotujemy.
  2. Przed zagotowaniem dodajemy kakao i ksylitol.
  3. Wlewamy do szklanki i doprawiamy cynamonem.

 

Wskazówki dietetyczne


Typ posiłku: podwieczorek.
Rodzaj diety: jadłospis bezmięsny.
Polecany w chorobie: osteoporoza.

Wartość odżywcza posiłku


Łączna wartość kaloryczna jednej porcji: 192 kcal, w tym:

  • 10,32g białka,
  • 7,17g tłuszczu,
  • 20mg cholesterolu,
  • 24,3g węglowodanów,
  • 313,8mg wapnia,
  • 72mg magnezu.


Reklama testowa
Do góry