Autor: Przemysław Zarzeczny

Owsianka z granatem i płatkami migdałowymi idealna propozycja zdrowego i sycącego śniadania.

 

Składniki:

  • 1 szklanka mleka 2% tł., 250g (128 kcal),
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich, 40g (147 kcal),
  • 1/5 pestek granatu, 20g (14 kcal),
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych, 20g (115 kcal).

 

 

Propozycja przygotowania:

  1. Do zagotowanego mleka dodajemy płatki owsiane i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
  2. Przekładamy owsiankę do naczynia, dodajemy pestki granatu i posypujemy płatkami migdałowymi.

 

Wskazówki dietetyczne


Typ posiłku: śniadanie, II śniadanie.
Rodzaj diety: jadłospis bezmięsny.
Polecany w chorobie: osteoporoza, tężyczka.

Wartość odżywcza posiłku


Łączna wartość kaloryczna jednej porcji: 404 kcal, w tym:

  • 17,7g białka,
  • 18,3g tłuszczu,
  • 20mg cholesterolu,
  • 44,1g węglowodanów,
  • 5,3g błonnika pokarmowego,
  • 369,4mg wapnia,
  • 135,4mg magnezu.


Reklama testowa
Do góry