Autor: Przemysław Zarzeczny

Ananas jest obecnie uprawiany w Tajlandii, Chinach, na Hawajach i Filipinach. Plantacje można spotkać także na terenie Afryki i Ameryki Środkowej. Wygląd owocu przypomina szyszkę. Skóra ma kolor brązowo-pomarańczowy. Miąższ jest biały lub lekko żółty, ma aromatyczny, słodkawo-kwaśny smak. Średnica standardowych owoców waha się między 12 a 15 cm.

 

Wartość odżywcza

miara kuchenna   1 porcja
waga   100 g
kalorie   45 kcal
białko   0,55 g
tłuszcz
  0,13 g
węglowodany   11,8 g
błonnik pokarmowy   1,4 g

 

Składniki mineralne i witaminy

potas (K)   125 mg   witamina B1 (tiamina)   0,08 mg
wapń (Ca)   20 mg   witamina B2 (ryboflawina)   0,03 mg
fosfor (P)   68 mg   witamina B3, PP (niacyna)   0,5 mg
magnez (Mg)   12 mg   witamina B6 (pirydoksyna)   0,1 mg
żelazo (Fe)   0,5 mg   foliany   11 µg
cynk (Zn)   0,08 mg   witamina E (tokoferol)   0,02 mg
miedź (Cu)   0,08 mg   witamina C (kw. askorbinowy)   30 mg
Mangan (Mn)   1,6 mg        

 

 

Wskazania

  1. Osteoporoza
  2. Menpauza
  3. Choroba wieńcowa
  4. Przewlekła obturacyjna choroba płuc

 

Przepisy kulinarne


ryż z kurczakiem i ananasem



 
 

   

 

 



Reklama testowa
Do góry