Autor: Przemysław Zarzeczny

Granadilla w języku polskim jest nazywana męczennicą języczkowatą. To owoc o średnicy około 12 cm o gładkiej, pomarańczowej skórce i szarym, wodnistym miąższu.
Owoc ten występuje niemal w 500 odmianach. Jest bardzo popularny w Brazylii, Argentynie czy Australii.
Kupować należy owoce z nieco wyschniętą skórką, co  świadczy o dojrzałości owocu. Świeże owoce należy przechowywać w lodówce do 14 dni.

 

Wartość odżywcza

miara kuchenna   1 porcja
waga   100 g
kalorie   97 kcal
białko   2,2 g
tłuszcz
  0,7 g
węglowodany   23,3 g
błonnik pokarmowy   10 g

 

Składniki mineralne i witaminy

potas (K)   340 mg   witamina B1 (tiamina)   0,1 mg
wapń (Ca)   12 mg   witamina B2 (ryboflawina)   0,1 mg
fosfor (P)   68 mg   witamina B3, PP (niacyna)   1,5 mg
magnez (Mg)   29 mg   witamina B6 (pirydoksyna)   0,1 mg
żelazo (Fe)   1,6 mg   foliany   86,8 µg
cynk (Zn)   0,1 mg   witamina A (retinol)   743 µg
miedź (Cu)   0,1 mg   witamina C (kw. askorbinowy)   30 mg

 

 

Wskazania

  1. Nowotwory
  2. Stres
  3. Zaburzenia lipidowe
  4. Niedokrwistość
  5. Nadciśnienie tętnicze

 

Przeciwwskazania

  1. Ostrożnie przy stosowaniu leków przeciwdepresyjnych oraz aspiryny

 

 



Reklama testowa
Do góry