Autor: Przemysław Zarzeczny

Ryba ta ma wąskie ciało i duży otwór gębowy. Zawiera dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego oraz regulują gospodarkę lipidową. Ponieważ jest tłustą rybą, szybko zaspokaja uczucie głodu.

 

Wartość odżywcza

miara kuchenna   1 porcja
waga   100 g
kalorie   205 kcal
białko   18,7 g
tłuszcz
  18 g
nasycone kwasty tłuszczowe (NKT)   4,2 g
jednonienasycone kwasy tłuszczowe (JNKT)   4,3 g
wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT)   7 g
węglowodany   0 g

 

Składniki mineralne i witaminy

potas (K)   314 mg   witamina E (tokoferol)   1,5 mg
wapń (Ca)   15 mg   witamina B3, PP (niacyna)   9,1 mg
fosfor (P)   217 mg   witamina B6 (pirydoksyna)   0,39 mg
magnez (Mg)   76 mg        
żelazo (Fe)   1,6 mg        

 

 

Wskazania

  1. Otyłość
  2. Miażdżyca
  3. Zaburzenia lipidowe

 

Przeciwwskazania

  1. Dna moczanowa

 

Przepisy kulinarne


kolacja



 
 

 
 


Reklama testowa
Do góry