Autor: Przemysław Zarzeczny

Kokos jest dziś popularnym dodatkiem w kuchni, kiedyś zaś stanowił prawdziwy rarytas. Orzechy kokosowe posiadają niezwykłe walory smakowe oraz prozdrowotne.
Miąższ orzecha jest jadalny na surowo lub suszony po ugotowaniu. Z przetartego miąższu można wyprodukować mleko kokosowe – często wykorzystywane w kuchni tajskiej i indyjskiej oraz jako dodatek do drinków.

 

Wartość odżywcza

miara kuchenna   1 porcja
waga   100 g
kalorie   335 kcal
białko   3,4 g
tłuszcz   33 g
węglowodany   15,2 g

 

Składniki mineralne i witaminy

potas (K)   355 mg   witamina E (tokoferol)   0,24 mg
wapń (Ca)   14 mg   witamina B1 (tiamina)   0,07 mg
fosfor (P)   94 mg   witamina B2 (ryboflawina)   0,02 mg
magnez (Mg)   43 mg   witamina B3, PP (niacyna)   0,54 mg
żelazo (Fe)   1,8 mg   witamina B6 (pirydoksyna)   0,05 mg
cynk (Zn)   1,1 mg   foliany   26 µg
miedź (Cu)   0,45 mg        
mangan (Mn)   1,5 mg        

 

 

Wskazania

  1. Osteoporoza
  2. Cukrzyca
  3. Zakażenia grzybicze
  4. Próchnica

 

Przeciwwskazania

  1. Ostre lub przewlekłe zapalenie trzustki
  2. Kamica żółciowa

 

Przepisy kulinarne


domowe kokosanki



 
serniczki

 
naleśniki 


Reklama testowa
Do góry