Autor: Przemysław Zarzeczny

Granat to owoc o brązowożółtej lub żółtoczerwonej twardej i skórzastej okrywie. W swoim wnętrzu skrywa czerwony, jadalny miąższ. Owoce mają zwykle ok. 9 cm średnicy. Dostępne są w sklepach przez cały rok.
Miąższ granatu można wykorzystać jako ozdobę deserów: lodów lub ciast. Owoc można komponować w zestawieniu ze słonymi potrawami. Granaty wspaniale uzupełniają też smak mięs – pasują zwłaszcza do eleganckich dań z wieprzowiny. Stanowi świeży dodatek do sałatek lub egzotyczny akcent drinków.

 

Wartość odżywcza

miara kuchenna   1 porcja
waga   100 g
kalorie   77 kcal
białko   1,0 g
tłuszcz   1,17 g
węglowodany   18,0 g
błonnik pokarmowy   4,0 g

 

Składniki mineralne i witaminy

potas (K)   236 mg   witamina E (tokoferol)   0,6 mg
wapń (Ca)   3 mg   witamina B1 (tiamina)   0,07 mg
fosfor (P)   36 mg   witamina B2 (ryboflawina)   0,05 mg
magnez (Mg)   12 mg   witamina B6 (pirydoksyna)   0,08 mg
żelazo (Fe)   0,7 mg   foliany   38 mcg
cynk (Zn)   0,35 mg   witamina C (kw. askorbinowy)   4 mg
miedź (Cu)   0,16 mg        
mangan (Mn)   0,12 mg        

 

 

Wskazania

  1. Miażdżyca - obniża stężenie cholesterolu LDL
  2. Urazy - wspomaga gojenie ran
  3. Nowotwory - właściwości antyoksydacyjne
  4. Menopauza - łagodzi objawy

 

 

Przepisy kulinarne


sałatka owocowa

       

 



Reklama testowa
Do góry