Wege-frykadelki warzywno-jaglane

16. 02. 12
Odsłony: 1602

Autor: Oliwia Bielik

Wege-frykadelki są świetnym pomysłem na danie wegetariańskie. Są one szczególnie polecane przy niedokrwistości z niedoboru żelaza.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 marchew,
  • 100g selera korzeniowego,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 cukinia,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka papryki w proszku (słodkiej),
  • 250ml bulionu warzywnego,
  • 100g kaszy jaglanej,
  • 1 jajko "zerówka",
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • 50g klarowanego masła,
  • sól, pieprz.

 

Propozycja przygotowania:

  • Paprykę przepołów, usuń gniazdo nasienne i opłukaj ją.
  • Obierz marchew, seler, cebulę, a cukinię umyj.
  • Wszystkie warzywa pokrój w małą kostkę i razem wrzuć na patelnię z gorącą oliwą. Podsmażaj ok. 6 minut, w trakcie dopraw solą, pieprzem i papryką. Odstaw na bok.
  • Zagotuj bulion, wsyp kaszę jaglaną i gotuj na średnim ogniu bez przykrycia ok. 10 min – aż kasza wchłonie całą wodę.
  • Pod koniec gotowania mieszaj.
  • Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
  • Teraz do kaszy dodaj roztrzepane jajko, bułkę tartą, mąkę, smażone warzywa i dobrze wyrób.
  • Masę dosmaczamy solą i pieprzem.
  • Zwilżonymi wodą rękami uformuj krągłe frykadelki o grubości ok. 2 cm.
  • Klarowane masło należy roztopić na patelni i smażyć frykadelki z każdej strony ok. 5 minut.

 

Wskazówki dietetyczne


Typ posiłku: obiad lub kolacja.
Rodzaj diety: jadłospis wegetariański.
Polecany w chorobie: niedokrwistość z niedoboru żelaza.

Wartość odżywcza posiłku


Wartości odżywcze podano w jadłospisie tradycyjnym przy anemii z niedoboru żelaza: kliknij.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (1 Vote)


Reklama testowa
Do góry