Domowy ketchup lub sos pomidorowy

15. 12. 09
Odsłony: 2098

Domowy przecier pomidorowy, który z łatwością może być wykorzystany do sosu bolognese czy zupy pomidorowe. Wystarczy sparzyć pomidory, obrać je ze skórki, podgrzać i przecisnąć przez sitko, doprawić i zawekować. Można go zagęścić dodając np. paprykę oraz ulubione przyprawy tworząc idealną kompozycje. Czas poświęcony w jego przygotowanie z pewnością zaprocentuje w dniach, gdy tego czasu będzie mniej.

 

Składniki:

  • 500g dojrzałych pomidorów (75 kcal).
  • Posiekana średnia cebula (18 kcal).
  • Łyżeczka słodkiej papryki, 3g.
  • Ząbek czosnku, 5g (7 kcal).
  • ⅖ opakowania (250ml) octu winnego, 100g (88 kcal).
  • 7,5 łyżki cukru pudru, 307 (5 kcal).
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu ziołowego.
  • Sól.

 

Propozycja przygotowania:

  • Pomidory umyć i “parząc”, pozbawić skórki.
  • Usunąć gniazda nasienne, pokroić.
  • Do garnka dodać wszystkie składniki, przeciskając czosnek.
  • Lekko osolić.
  • Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny, mieszając szczególnie często w drugiej godzinie by sos gęstniejąc nie przypalił się.
  • Po odparowaniu wody, zblendować na gładką masę, doprawić bazylią wg uznania.

 

Wskazówki dietetyczne


Typ posiłku: dodatek do potraw.
Rodzaj diety: jadłospis tradycyjny oraz wegetariański.
Polecany w chorobie: jadłospis uniwersalny, jeżeli wszystkie składniki są tolerowane i dozwolone.

Wartość odżywcza posiłku


Łączna wartość kaloryczna: 495,5 kcal, w tym:

  • 6g białka,
  • 1g tłuszczu,
  • 99g węglowodanów, z czego 7g błonnika pokarmowego.

 

Wartość kaloryczna na porcję (1/30 przepisu): 16,5 kcal, w tym:

  • 0,2g białka,
  • 3,3g węglowodanów,
  • 0,035g tłuszczu,
  • 0,25g błonnika pokarmowego,
  • WW= 3.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)


Reklama testowa
Do góry