Indyk w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną

15. 11. 30
Odsłony: 2202

Danie jest syte oraz szybkie w przygotowaniu. Dzięki zawartości pomidorów dostarcza potasu, kasza gryczana zapewnia podaż węglowodanów złożonych a filet z indyka białka, bez dodatkowych tłuszczy nasyconych.

 

Składniki: 

  • Kawałek filetu z piersi indyka bez skóry, 100g (84 kcal).
  • 5 łyżek kaszy gryczanej surowej, 60g (202 kcal).
  • Dwa duże pomidory, 300g (45 kcal).
  • Mała główka posiekanej zielonej papryki, 100g (18 kcal).
  • Pół posiekanej cebuli, 60g (18 kcal).
  • Łyżka oleju rzepakowego, 15g (133 kcal).
  • Przyprawy: oregano, majeranek, tymianek, kurkuma, pieprz czarny, odrobina soli.

 

Propozycja przygotowania:

  • Ugotować kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie- około pół łyżeczki na 120ml wody.
  • Pierś z indyka udusić z cebulą a następnie w naczyniu rozdrobnić na mniejsze kawałki np. łyżką, dodać pomidory (sparzone i przeciśnięte przez sitko wg naszego zamiennika).
  • Przyprawić i przed podaniem dodać świeżą paprykę.

 

Wskazówki dietetyczne


Typ posiłku: obiad.
Rodzaj diety: jadłospis tradycyjny.
Polecany w chorobie: choroby sercowo-naczyniowe, stan po zawale mięśnia sercowego.

Wartość odżywcza posiłku


Łączna wartość kaloryczna: 499 kcal, w tym:

  • 31g białka,
  • 19g tłuszczu (NKT 2, JKT 10, WKT 6),
  • 49mg cholesterol,
  • 61g węglowodany, w tym 2g sacharozy i 10g błonnika,
  • WW=5,1≈ 5.

Zawartość potasu: 1820mg.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)


Reklama testowa
Do góry