Pulpeciki duszone w warzywach

15. 12. 09
Odsłony: 1832

Delikatne pulpeciki w towarzystwie warzyw to doskonały pomysł na obiad. Przepis ten jest szczególnie polecany chorym na cukrzycę.

 

Składniki: 

  • 300 g mięsa mielonego z indyka lub wołowiny (są chudsze niż wieprzowina).
  • 3 duże marchewki.
  • 2 korzenie pietruszki.
  • 1 korzeń selera.
  • 1 natka pietruszki.
  • 1 jajko.
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.
  • ½ szklanki mąki (do obsypania).
  • Sól, pieprz.

 

Propozycja przygotowania:

  • Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać w garnku, dodać olej, zalać wodą i gotować, aż lekko zmiękną.
  • Mięso wymieszać z jajkiem, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
  • Uformować niewielkie kulki, a następnie każdą z nich obtoczyć w mące i wrzucić do wywaru z warzyw.
  • Gotować całość przez 15 minut.
  • Można podawać w formie dania jednogarnkowego lub z makaronem.

 

Wskazówki dietetyczne


Typ posiłku: obiad.
Rodzaj diety: jadłospis tradycyjny.
Polecany w chorobie: cukrzyca.

Wartość odżywcza posiłku


Łączna wartość kaloryczna 1 porcji - wersja bez makaronu: 220 kcal, w tym:

  • 20g białka,
  • 7g tłuszczu,
  • 15g węglowodanów,
  • WW= 1.

Łączna wartość kaloryczna 1 porcji - wersja z makaronem razowym: 260 kcal, w tym:

  • 22g białka,
  • 7g tłuszczu,
  • 28g węglowodanów,
  • WW= 3.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)


Reklama testowa
Do góry