Kokosowe pancakes

15. 12. 10
Odsłony: 2277

Jest to bogatsza i zdrowsza wersja tradycyjnych amerykańskich pancakes’ów, z wiórkami i mlekiem kokosowym w środku. W połączeniu z melasą karobową mają niepowtarzalny smak.

 

Składniki:

  • Mąka kokosowa – 0,5 szklanki - 120g (411 kcal).
  • Maślanka – 1/4 szklanki - 60g (27 kcal).
  • Mleko kokosowe – 1/4 szklanki - 60g (137 kcal).
  • Jajko - 1 szt - 60g (78 kcal).
  • Sól - szczypta.
  • Proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki - 4g (1 kcal).
  • Wiórki kokosowe - 1/3 szklanki - 40g (279 kcal).
  • Melasa z karobu – 1 łyżka - 12g (36 kcal) – opcjonalnie, do podania.

 

Propozycja przygotowania:

  • W dwóch miskach osobno wymieszać suche (mąkę kokosową, sól, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe) i mokre składniki (maślankę, mleko kokosowe i jajko).
  • Połączyć obie grupy składników.
  • Gotowe ciasto nakładać na rozgrzaną patelnię teflonową (smażyć bez tłuszczu).
  • Smażyć na złoto z obu stron (ok 2 minuty na każdą stronę).

Propozycja podania:
Pancakes można polać łyżką melasy z karobu lub dosłodzić stewią.

 

Wskazówki dietetyczne


Typ posiłku: podwieczorek - deser.
Rodzaj diety: jadłospis tradycyjny oraz wegetariański.
Polecany w chorobie: cukrzyca.

Wartość odżywcza posiłku


Łączna wartość kaloryczna - wersja z melasą: 969 kcal, w tym:

  • 34,1g białka,
  • 59g tłuszczu,
  • 44g węglowodanów,
  • WW = 4,4 ≈ 5 WW.

Łączna wartość kaloryczna - wersja bez melasy: 933 kcal, w tym:

  • 34,1g białka,
  • 59g tłuszczu,
  • 35,6g węglowodanów,
  • WW = 3,5 ≈ 4 WW.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)


Reklama testowa
Do góry