Owsianka dla diabetyków

15. 12. 10
Odsłony: 2808

Tradycyjne śniadanie, dodające energii na cały dzień. Odpowiedni dobór składników, zgodny z piramidą zdrowia, zapewnia posiłek pełnowartościowy, bogaty w składniki odżywcze. Możliwość dodawania dowolnych owoców powoduje, że popularna owsianka może każdego dnia smakować inaczej i nigdy się nie nudzi. W celu obniżenia wartości odżywczej posiłku można zastosować mleko 2%.

 

Składniki:

  • Płatki owsiane, 5 łyżek - 50g (148 kcal).
  • Mleko 3,2%, 1 szklanka - 230g (125 kcal).
  • Jabłko, 1 szt. - 200g (104 kcal).
  • Miód, 1/2łyżki - 10g (32 kcal).

 

Propozycja podania - wersja pierwsza:
Płatki owsiane podprażyć lekko na rozgrzanej, teflonowej patelni na złoty kolor dzięki czemu nabiorą orzechowego smaku. Mleko zagotować i dodać podprażone płatki oraz miód. Gotować na małym ogniu przykryte pokrywką około 15 min.

Propozycja podania - wersja druga:
Owsiankę można wzbogacić o przyprawy lub inne dodatki takie jak nasiona, pestki, orzechy, rodzynki. Mleko można zastąpić mlekiem roślinnym. Płatki można podprażyć, zalać zimnym mlekiem i postawić na noc. Wówczas z samego rana owsianka będzie już gotowa, wystarczy ją tylko podgrzać.

 

Wskazówki dietetyczne


Typ posiłku: śniadanie, II śniadanie lub kolacja.
Rodzaj diety: jadłospis tradycyjny.
Polecany w chorobie: cukrzyca.

Wartość odżywcza posiłku


Łączna wartość kaloryczna: 409 kcal, w tym:

  • 12,8g białka,
  • 11,3g tłuszczu,
  • 61g węglowodanów, z czego: 7,9g błonnika pokarmowego,
  • WW = 4.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)


Reklama testowa
Do góry