Domowy shake owocowy

15. 11. 30
Odsłony: 1961

Domowy shake to świetny pomysł na lekkie urozmaicenie diety. Dzięki zawartości naturalnych i domowych składników, oprócz słodyczy dostarczy cennego białka oraz błonnika pokarmowego. Nie przemyci jednak szkodliwych dodatków, jak ma to miejsce w przypadku niektórych, gotowych już produktów.

 

Składniki (na 2/3 porcje):

  • Szklanka jogurtu naturalnego 2% tłuszczu, 250g (150 kcal).
  • Szklanka mleka, 230g (117 kcal).
  • 2 łyżki miodu, 50g (162 kcal).
  • Dwie garści mrożonych owoców (truskawek, malin, wiśni np.), 100g (29 kcal dla malin).
  • 3 łyżki syropu owocowego, najlepiej domowego, 30g (64 kcal).

 

Propozycja przygotowania:

  • Owoce rozmrozić w temperaturze pokojowej przez ok 2 godziny, następnie wszystkie składniki zmiksować i podawać, można doprawić cynamonem/ laską wanilii.
  • Owoce skruszyć w kruszarce do lodu, zmieszać z pozostałymi, schłodzonymi składnikami.

 

Wskazówki dietetyczne


Typ posiłku: podwieczorek - deser.
Rodzaj diety: jadłospis tradycyjny oraz wegetariański.
Polecany w chorobie: jadłospis uniwersalny, jeżeli wszystkie składniki są tolerowane i dozwolone.

Wartość odżywcza posiłku


Łączna wartość kaloryczna: 522 kcal, w tym:

  • białka 20g,
  • tłuszczu 10g,
  • 38mg cholesterolu,
  • węglowodanów 92g, z czego 7g błonnika pokarmowego, 22g laktozy i 5g sacharozy,
  • WW= 8,5.

 

W przeliczeniu na porcję (½ przepisu): 261 kcal, w tym:

  • białka 10g,
  • tłuszczu 5g,
  • węglowodanów 46g, z czego 3,5g błonnika pokarmowego, 11g laktozy i 2,5g sacharozy,
  • WW= 4,25 ≈ 4.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)


Reklama testowa
Do góry