Niedożywienie w opiece ambulatoryjnej i szpitalnej

18. 04. 08
Odsłony: 300

Przy przyjęciu do szpitala niedożywienie występuje u od 20 do nawet 40% chorych. W czasie hospitalizacji problem ten często się nasila. Nieprawidłowe odżywienie stwierdza się również u pacjentów leczonych w sposób ambulatoryjny. Dlaczego tak się dzieje, skoro dysponujemy wieloma narzędziami i metodami realimentacji pacjentów? Szkolenie przybliża techniki oceny stanu odżywienia pacjenta i metody prognozowania zmian składu ciała w zależności od aktualnej kondycji zdrowotnej pacjenta. Niniejszy kurs kompleksowo omawia problematykę niedożywienia ilościowego i jakościowego powodowanego nieprawidłowym bilansem diety. Omówione zostaną także przyczyny niedożywienia jatrogennego. Uczestnicy szkolenia zapoznają się także z zasadami pierwszego etapu interwencji żywieniowej.

 

Program szkolenia

  1. Anatomia i fizjologia przewodu pokarmowego.
  2. Żywienie człowieka w warunkach ambulatoryjnych.
  3. Metody oceny stanu odżywienia pacjenta.
  4. Niedożywienie w populacji osób potencjalnie zdrowych.
  5. Niedożywienie w onkologii.
  6. Niedożywienie w specjalnościach zabiegowych.
  7. Niedożywienie w neurologii.
  8. Otyłość a niedożywienie - czy to możliwe?
  9. Dysfagia. jak rozpoznać grupy ryzyka?
  10. Warsztaty:
    1. analiza case report,
    2. interpretacja wyników badań laboratoryjnych,
    3. postępowanie dietetyczne w wybranych przypadkach.


Wykładowca


Szkolenie poprowadzi lek. Przemysław Zarzeczny.

 

Najbliższy termin szkolenia:   19 stycznia 2019 (do potwierdzenia)
 
    godzina 10.00 - 16.00  
       
Miejsce szkolenia:   ul. Ziębicka 34/38, Wrocław (mapa)  
    Sala Dydaktyczna Pogotowia Ratunkowego we Wrocławiu  
       
Cena:   229 złotych brutto za jedną osobę
 
    opłata obejmuje materiały szkoleniowe, certyfikat imienny oraz przerwy kawowe
uiszczenie opłaty szkoleniowej jest potwierdzeniem uczestnictwa w szkoleni
u

 

   

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)


Reklama testowa
Do góry