Bananowiec

17. 05. 30
Odsłony: 854

Autor: Aleksandra Cap

Proste i szybkie ciasto, doskonały dodatek do kawy.

 

Składniki:

  • banan, 6 sztuk (720 g, 684 kcal),
  • jaja kurze, 1 sztuka (51 g, 71 kcal),
  • mąka pszenna, 25 łyżek (370 g, 1273 kcal),
  • cukier, 10 łyżek (120 g, 486 kcal),
  • cukier waniliowy, 2 łyżeczki (8 g, 33 kcal),
  • olej rzepakowy, 7 łyżek (70 ml, 619 kcal),
  • cynamon, 1 i ¼ łyżeczki (5 g, 13 kcal).

 

Propozycja przygotowania:

  1. Wszystkie banany obieramy. Trzy z nich umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem.
  2. W osobnym naczyniu rozbijamy jajko. Mieszamy tak, by białko połączyło się z żółtkiem. Dolewamy je do bananów. To samo robimy z olejem.
  3. Następnie dodajemy pozostałe składniki, a całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Po włożeniu do formy papieru do pieczenia przelewamy zawartość misy do foremki. Na wierzch układamy plasterki banana.
  5. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 55 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.

 

Wskazówki dietetyczne


Typ posiłku: II śniadanie, deser.
Rodzaj diety: jadłospis bezmięsny.
Polecany w chorobie: mukowiscydoza.

Wartość odżywcza posiłku


Łączna wartość kaloryczna dla jednej porcji (1/6 przepisu): 530 kcal, w tym:

  • 8,77g białka,
  • 13,85g tłuszczu,
  • 30,5mg cholesterolu,
  • 95,23g węglowodanów, w tym 33,29g sacharozy,
  • 3,84 błonnika pokarmowego.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)


Reklama testowa
Do góry