Halibut z kaszą jęczmienną i szparagami

17. 03. 30
Odsłony: 783

Autor: Beata Wustrau

Halibut ryba o charakterystycznym smaku, zawierająca mało ości, a przede wszystkim mało tłuszczu stanowi idealne rozwiązanie dla osób dbających o zdrową dietę.

 

Składniki:

  • halibut świeży, 1 porcja (120g, 118 kcal),
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno, 2 łyżki (20g, 177 kcal),
  • kasza jęczmienna, pęczak, 0,5 woreczka (50g, 167 kcal),
  • szparagi, porcja (200g, 36 kcal).

 

Propozycja przygotowania:

  1. Kasze gotujemy wg informacji na opakowaniu.
  2. Przyprawioną rybę pieczemy w foli w piekarniku.
  3. Szparagi obieramy i następnie gotujemy aż będą miękkie.

 

Wskazówki dietetyczne


Typ posiłku: obiad.
Rodzaj diety: jadłospis bezmięsny.
Polecany w chorobie: niedokrwistość megaloblastyczna.

Wartość odżywcza posiłku


Łączna wartość kaloryczna: 497 kcal w tym:

  • 32,1g białka,
  • 23,6g tłuszczu,
  • 44,9g węglowodanów.

Witamina B12: 1,2 µg. Zawartość folianów: 323,9 µg.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)


Reklama testowa
Do góry